O Akademii

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że co czwarty Polak jest seniorem.  Szacuje się, że już w 2050 roku populacja osób 60 plus będzie stanowiła aż 40% społeczeństwa. Wszyscy stoimy więc w obliczu wyzwania, którym jest zorganizowanie się społeczeństwa w sposób umożliwiający satysfakcjonujące funkcjonowanie w nim ludzi starszych.

Mając to na uwadze zbudowaliśmy „Akademię Pod Dębem” czyli edukacyjny  portal Fundacji TV Puls „Pod Dębem”, skierowany do osób starszych i  ich opiekunów.  Treści, które tutaj znajdziesz, podzieliliśmy na 6 sekcji poruszających tematy dotyczące starości i starzenia się:

Video poradniki – zawiera porady dotyczące różnych aspektów życia starszej osoby. Poruszamy tematy dotyczące odżywiania się, spędzania wolnego czasu czy aktywności fizycznej;

Zdrowie – porady dotyczące zdrowia seniorów;

Polityka senioralna-–  zawiera informacje dotyczące zmian w przepisach prawnych dotyczących seniorów, przysługujących im świadczeń, a także raportów organów kontrolnych;

Ciekawostki – czyli mało znane fakty dotyczące starości;

Słowniczek senioralny –zawierający definicje pojęć, które być może do tej pory nie były Ci znane;

Senior w popkulturze – znajdziesz tu recenzje filmów i książek, których głównym tematem jest starość i starzenie się;

Zapraszamy do śledzenia portalu i dzielenia się z nami swoimi przemyśleniami. Jeśli chcielibyście, aby jakiś temat został przez nas poruszony, prosimy o wiadomość: kontakt@fundacjapoddebem.pl