Dom Pomocy Społecznej w Tomaszowie Mazowieckim

„Razem możemy więcej!” – Fundacja TV Puls „Pod Dębem” rozpoczęła nową akcję!

13781843_1563950727243123_3892264456128171565_n

„Razem możemy więcej!” – to nazwa nowej akcji Fundacji TV Puls „Pod Dębem”, w ramach której Fundacja wesprze Dom Pomocy Społecznej nr 1 w Tomaszowie Mazowieckim oraz inne placówki, które potrzebują pomocy. Głównym celem projektu jest zapewnienie seniorom dostępu do sprzętu umożliwiającego rehabilitację
w plenerze.

W ramach akcji „Razem możemy więcej!” Fundacja TV Puls „Pod Dębem” wyposaży DPS w Tomaszowie Mazowieckim w siłownię plenerową, składającą się z urządzeń przeznaczonych do rehabilitacji seniorów i osób niepełnosprawnych. Mieszkańcy domu, kiedyś bardzo aktywni fizycznie, tęsknią za ruchem na świeżym powietrzu.

Nasi mieszkańcy bardzo lubią ćwiczyć ręce i nogi na rotorach rehabilitacyjnych oraz przy drabince, który to sprzęt znajduje się wewnątrz budynku. Teraz, dzięki pomocy Fundacji TV Puls „Pod Dębem”, będą mogli ćwiczyć również w plenerze, co jeszcze bardziej poprawi ich kondycję” – mówi Małgorzata Kowalska, rehabilitant DPS w Tomaszowie Mazowieckim.

„Ruch to zdrowie, ale najlepiej jest ruszać się na świeżym powietrzu. To poprawia wydolność płuc i całego organizmu.. Nasi mieszkańcy nie zawsze chcą wychodzić z budynku, a siłownia plenerowa na pewno ich do tego zachęci. To dodatkowa atrakcja dająca możliwość bardziej aktywnego spędzania wolnego czasu.”- dodaje  Małgorzata Kowalska.

Coraz więcej seniorów ma problemy z poruszaniem się i aktywnością fizyczną. Do poprawy ich stanu zdrowia oraz samopoczucia psychicznego potrzebna jest regularna rehabilitacja na salach do ćwiczeń i w plenerze. Do podjęcia tych działań niezbędny jest odpowiedni sprzęt rehabilitacyjny, do którego jest zazwyczaj mocno ograniczony. Chcemy to zmienić! Zaczynamy od placówki w Tomaszowie Mazowieckim. Pomaganie Domom Pomocy Społecznej poprzez podnoszenie standardu życia podopiecznych to nasza misja.” – mówi Erin Dąbska, Prezes Fundacji TV Puls „Pod Dębem”.

Każdy może wesprzeć projekt Fundacji TV Puls „Pod Dębem” wpłacając pieniądze na konto Fundacji (http://fundacjapoddebem.pl/wesprzyj-nas) lub wysyłając SMS charytatywny. Kampania informująca o numerze SMS będzie emitowana w TV Puls i PULS 2 oraz w Internecie.  Dzięki zebranym pieniądzom Fundacja będzie mogła zrealizować zakup siłowni plenerowej i dalej realizować cele statutowe.

Razem możemy więcej!

Informacje dodatkowe:

Prezes Erin Dąbska

Erin Dąbska, Prezes Fundacji „Pod Dębem”, dodaje: „Jesteśmy fundacją, która powstała po to, żeby dbać o godną starość ludzi w Polsce. Mam świadomość, jak wiele jest do zrobienia w tym obszarze, z jak wieloma kłopotami dnia codziennego borykają się dziś ludzie starsi, ich rodziny i opiekunowie. Nie rozwiążemy wszystkich problemów, ale dołożymy wszelkich starań, aby dzięki naszej działalności charytatywnej życie seniorów, o których społeczeństwo często zapomina, było lepsze.”

Erin Dąbska  objęła stanowisko Prezesa Fundacji jako wolontariuszka, dedykując swój czas i energię potrzebującym. Całe życie udziela się dobroczynnie. Czynnie wpiera organizacje charytatywne, uczestniczy i organizuje akcje dobroczynne wśród społeczności lokalnych Pomagała polskim rodzinom  w rozwiązywaniu ich codziennych problemów prowadząc m.in. program „No Problem” w TV Puls.

Fundacja TV Puls „Pod Dębem” powstała z inicjatywy Telewizji Puls w styczniu 2013 r. Fundacja pomaga placówkom opiekuńczym, medycznym, domom opieki społecznej, domom seniora oraz – w szczególnych przypadkach – osobom indywidualnym.

Profil FB: fundacjatvpulspoddebem oraz Instagram: fundacjatvpuls