Ciekawostki

Srebrny listek na samochodzie - co oznacza i o co chodzi w akcji? Wyjaśniamy
Srebrny listek na samochodzie – co oznacza i o co chodzi w akcji?

/PAP
Jan Żabiński z żoną Antoniną Żabińską przy karmieniu bączka na tarasie mieszkania, Warszawa, 1947 Warszawa, fot. Stanisław Dąbrowiecki/PA

88-letni oleśniczanin Leszek Kramer zajął 10. miejsce w Mistrzostwach Częstochowy nordic walking na dystansie 5 kilometrów, pokonując 60 zawodników, często o kilkadziesiąt lat młodszych. To nie pierwszy sportowy wyczyn L. Kramera!

Grzybobranie w Polsce – raport, mapa i agroturystyka

Pieprz i sól – Guillaume Clicquot

Małżeństwu sześćdziesięciolatków, Francoise i Philippe Blanchotom, dentystce i inspektorowi podatkowemu, nadarza się okazja, by wreszcie zrealizować marzenia, przejść na emeryturę, `rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady…. W ich przypadku do słonecznej Portugalii, gdzie czeka na nich wymarzony dom. W obawie przed krytyką i oporem ze strony dzieci i teściowej postanawiają przygotować przeprowadzkę w największej tajemnicy. Mają misternie uknuty plan, w którym nie ma prawa cokolwiek się nie udać.

“Teatr na leżakach” to autorski projekt Teatru Pijana Sypialnia, który zrewolucjonizował mapę letnich, miejskich atrakcji. Pomysł jest prosty – spektakle z muzyką na żywo widz ogląda z perspektywy leżaka. Do takiego teatru można przyjść w letniej sukience, krótkich spodenkach i w klapkach, a w trakcie przedstawienia popijać zimne napoje. Sława wyjątkowego repertuaru, przygotowanego przez artystów Pijanej Sypialni i festiwalowa atmosfera, którą tworzy “Teatr na leżakach”, rozniosły się po kraju i wszędzie gromadzą tysiące widzów. Zabierz ze sobą koc, wygodnie rozsiądź się na trawie i popijaj lemoniadę – jesteś w teatrze!

Jaki sekret ma japoński doktor, który przeżył ponad 100 lat? Według niego trzeba pracować długo, a będzie się żyło jeszcze dłużej. 🤗

Jakie są polskie seniorki?

Jakie są polskie seniorki? [Fot. goodluz - Fotolia.com]

starszy mężczyzna w okularach zastanawia się i podpiera ręką twarz

Mózg rodzi nowe neurony nawet po 70-tce!

Czym się interesują członkowie Grupy 60plus.pl na FB?

Policjanci aresztowali 104-latke. Spełnili jej największe marzenie

Ma 70 lat i jest prawdziwym człowiekiem z żelaza. Naprawia stare fortepiany i startuje w triathlonach. Ukończył już 11 pełnych Ironmanów, czyli ekstremalnych wyścigów łączących trzy dystanse: 3,8 km pływania, 180 km jazdy na rowerze i 42 km biegania.

Kim jest profesor Eugeniusz Murawski? Zapraszamy do lektury wywiadu z lekarzem z powołania, który otrzymał tytuł „Medicus Perfectus”, czyli lekarza doskonałego.

A Wy jakie macie plany na weekend?
😉

W Łodzi funkcjonuje wyjątkowy Dom Międzypokoleniowy, w którym dzieci z domu dziecka spotykają się z osobami starszymi. Niedawno pisaliśmy o tym, że na taki pomysł wpadła np. Kanada. Okazuję się, w Łodzi istnieje taka placowka od 2004 roku.

Złota rączka na pomoc warszawskim seniorom 💪I to za darmo
🙂

Dom Międzypokoleniowy w Łodzi