Ciekawostki

Od zarania dziejów Matka dla kobiety jest pierwowzorem kobiecości.

W związku z tym, iż dzieci są całkowicie zależne od swoich opiekunów, to właśnie poprzez kontakt z nimi tworzą wiedzę o świecie który ich otacza, w którym żyją.

Relacja matki z córką tworzy fundament jej tożsamości jako kobiety, w znaczącym stopniu wpływa na jej poczucie własnej wartości.

Związki pomiędzy tymi dwiema kobietami bywają różne, czasem mają charakter wspierający, trudny, burzliwy, pełny buntu z obydwu stron, czasem rywalizacyjny.

W toku życia przechodzą różne fazy, od pełnej zależności córki wobec matki w okresie dziecięcym, poprzez tworzenie własnej tożsamości młodych dziewcząt, rozkwitu w kobietę zakładającą swoją własną rodzinę, związek, bycie matką.

Kiedy nadchodzi czas, gdy córka ma już matkę seniorkę, relacje ponownie ulegają zmianie.

W tym okresie życiowym córka i matka są na dwóch różnych płaszczyznach życiowych.

Zazwyczaj życie córki jest tak intensywne i pełne obowiązków, iż obydwie kobiety oddalają się od siebie emocjonalnie, nawet wówczas, gdy seniorka pomaga córce przy wychowywaniu dzieci.

Jak zatem można poprawić relacje między matką seniorka a córką, która jest już w pełni ukształtowana kobietą?

Na początku spójrzmy na siebie z dystansu… Bez oczekiwań, żalu, a z dozą ciekawości, otwartości na drugiego człowieka.

Spójrzmy na matkę jak na nową poznaną osobę, która niesie ze sobą swoją historię.

Matka zaś, niech spojrzy na córkę w ten sam sposób.

Czegóż możemy się dowiedzieć o sobie nawzajem, czy coś jeszcze łączy te dwie kobiety?

Jeśli tak, to warto pogłębić tą więź, poprzez wspólnie spędzony czas, jeśli nie, to warto zadać sobie pytanie, czy jest szansa na ponowne połączenie?

Relacje córki z matka seniorką:

Zastanów się na jakim etapie są Wasze relacje, czy mają zdrowy charakter, czy toksyczny, jesteście sobie bliskie, bądź całkowicie oddalone?

Jeśli odpowiesz sobie na te pytania, kolejnym krokiem będzie zajrzenie w głąb siebie i zweryfikowanie tego jakiej relacji chcesz, potrzebujesz ze swoją matką?

Czy taka relacja jest możliwa?

Zawsze warto spróbować porozmawiać o swoich oczekiwaniach, uczuciach względem matki. Pamiętaj, nikt z nas nie potrafi czytać w myślach 😉

Póki masz szansę na zmianę – pogłębienie relacji, wykorzystaj ja

Magdalena Klimek – psycholog, psychoterapeutka poznawczo-behawioralna.

Prowadzi gabinet w Chyliczkach k. Konstancina-Jeziornej. Pracuje z pacjentami online.

Obserwuj nas na

FB: facebook.com/fundacjatvpulspoddebem

IG: instagram.com/fundacjatvpuls/?hl=pl

Srebrny listek na samochodzie - co oznacza i o co chodzi w akcji? Wyjaśniamy
Srebrny listek na samochodzie – co oznacza i o co chodzi w akcji?

/PAP
Jan Żabiński z żoną Antoniną Żabińską przy karmieniu bączka na tarasie mieszkania, Warszawa, 1947 Warszawa, fot. Stanisław Dąbrowiecki/PA

88-letni oleśniczanin Leszek Kramer zajął 10. miejsce w Mistrzostwach Częstochowy nordic walking na dystansie 5 kilometrów, pokonując 60 zawodników, często o kilkadziesiąt lat młodszych. To nie pierwszy sportowy wyczyn L. Kramera!

Grzybobranie w Polsce – raport, mapa i agroturystyka

Pieprz i sól – Guillaume Clicquot

Małżeństwu sześćdziesięciolatków, Francoise i Philippe Blanchotom, dentystce i inspektorowi podatkowemu, nadarza się okazja, by wreszcie zrealizować marzenia, przejść na emeryturę, `rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady…. W ich przypadku do słonecznej Portugalii, gdzie czeka na nich wymarzony dom. W obawie przed krytyką i oporem ze strony dzieci i teściowej postanawiają przygotować przeprowadzkę w największej tajemnicy. Mają misternie uknuty plan, w którym nie ma prawa cokolwiek się nie udać.

“Teatr na leżakach” to autorski projekt Teatru Pijana Sypialnia, który zrewolucjonizował mapę letnich, miejskich atrakcji. Pomysł jest prosty – spektakle z muzyką na żywo widz ogląda z perspektywy leżaka. Do takiego teatru można przyjść w letniej sukience, krótkich spodenkach i w klapkach, a w trakcie przedstawienia popijać zimne napoje. Sława wyjątkowego repertuaru, przygotowanego przez artystów Pijanej Sypialni i festiwalowa atmosfera, którą tworzy “Teatr na leżakach”, rozniosły się po kraju i wszędzie gromadzą tysiące widzów. Zabierz ze sobą koc, wygodnie rozsiądź się na trawie i popijaj lemoniadę – jesteś w teatrze!

Jakie są polskie seniorki?

Jakie są polskie seniorki? [Fot. goodluz - Fotolia.com]

starszy mężczyzna w okularach zastanawia się i podpiera ręką twarz

Mózg rodzi nowe neurony nawet po 70-tce!

Czym się interesują członkowie Grupy 60plus.pl na FB?

Policjanci aresztowali 104-latke. Spełnili jej największe marzenie

Ma 70 lat i jest prawdziwym człowiekiem z żelaza. Naprawia stare fortepiany i startuje w triathlonach. Ukończył już 11 pełnych Ironmanów, czyli ekstremalnych wyścigów łączących trzy dystanse: 3,8 km pływania, 180 km jazdy na rowerze i 42 km biegania.

Kim jest profesor Eugeniusz Murawski? Zapraszamy do lektury wywiadu z lekarzem z powołania, który otrzymał tytuł „Medicus Perfectus”, czyli lekarza doskonałego.

A Wy jakie macie plany na weekend?
😉

W Łodzi funkcjonuje wyjątkowy Dom Międzypokoleniowy, w którym dzieci z domu dziecka spotykają się z osobami starszymi. Niedawno pisaliśmy o tym, że na taki pomysł wpadła np. Kanada. Okazuję się, w Łodzi istnieje taka placowka od 2004 roku.

Złota rączka na pomoc warszawskim seniorom 💪I to za darmo
🙂

Dom Międzypokoleniowy w Łodzi