Nasze działania

Fundacja TV Puls „Pod Dębem” została założona z myślą o Seniorach (osobach 65+). Naszym głównym celem jest wspieranie mieszkańców domów pomocy społecznej, domów seniora oraz placówek opiekuńczych i medycznych. Organizujemy różnorodne formy pomocy, jak wsparcie w remontach i modernizacji placówek, zakupy sprzętu medycznego, leków oraz zapewniamy środki niezbędne do opieki nad Seniorami.
Swoją działalnością wspieramy osoby starsze, które borykają się z ogromną ilością problemów, a często pozostają sami, bez pomocy bliskich. Jednym z najważniejszych obszarów działalności Fundacji, oprócz dostarczania wsparcia materialnego, jest budowanie i pielęgnowanie relacji międzypokoleniowych.

Mówią o nas

Jan

lat 75

Dom Pomocy Społecznej nr 1 w Tomaszowie Mazowieckim

Jestem byłym nauczycielem matematyki. Udział w projekcie Sieć Pokoleń – Bezpieczny Senior online, w którym otrzymaliśmy od Fundacji sprzęt technologiczny oraz dostęp do materiałów edukacyjnych na temat bezpiecznego poruszania się w sieci, pozwala mi stale poszerzać swoją wiedzę z dziedzin ścisłych.

Helena

lat 84

Dom Pomocy Społecznej w Sandomierzu

Pochodzę z niewielkiej miejscowości położonej w powiecie sandomierskim, do tej pory nie mogłam widzieć się z najbliższymi tak często jak byśmy tego chcieli. Dzięki wsparciu Fundacji mamy laptopy i nauczyliśmy się z nich korzystać, więc mieszkańcy naszego domu mają możliwość regularnego kontaktu z bliskimi. A ja mogę teraz swobodnie komunikować się z wnuczkami online – dzięki temu widzimy się i często rozmawiamy, co sprawia mi ogromną radość.

Stefania

Środowiskowy Dom Samopomocy - Nowosiółki

Korzystam ze wsparcia dziennej placówki w Nowosiółkach od kilku lat. Dzięki temu mam zapewnioną opiekę, ciepły posiłek, ale przede wszystkim spotykam się tu z innymi podopiecznymi. Wspólnie spędzamy czas. Od Fundacji otrzymujemy dużo wsparcia, m.in. sprzęt komputerowy, przez co nie czujemy się tak bardzo wykluczeni. Bardzo dziękuję w imieniu swoim i wszystkich uczestników.

Renata Tańczyk

Dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Sandomierzu.

Fundację TV Puls „Pod Dębem” prowadzi grupa cudownych osób, zrzeszonych wokół wspólnej idei, którą jest działanie na rzecz poprawy jakości życia osób starszych w Polsce. Nasza współpraca rozpoczęła się w 2016 roku, kiedy to zwróciliśmy się do Fundacji z prośbą o wsparcie przy zakupie łóżek rehabilitacyjnych. Dwa lata później otrzymaliśmy aż 17 łóżek rehabilitacyjnych z materacami, z których nasi podopieczni korzystają do tej pory.
W okresie pandemii Fundacja zadbała o bezpieczeństwo naszego personelu zaopatrując nas w kombinezony ochronne. Wiele razy podarowała naszym pensjonariuszom kosmetyki, środki higieniczne czy leki. Nawiązała współpracę z lokalnymi szkołami, których uczniowie m.in. wzięli udział w projekcie „Laurka na Dzień Babci i Dziadka”, a nasi Seniorzy zostali obdarowani pięknymi życzeniami.
W 2021 roku Fundacja stworzyła projekt „Sieć Pokoleń”, który ma popularyzować dostęp do nowoczesnych technologii i poprawiać kompetencje cyfrowe wśród seniorów. W tym roku po raz kolejny jesteśmy beneficjentami wyżej wspomnianej akcji. Następni pensjonariusze otrzymali laptopy, dzięki którym m.in. uczestniczą w zorganizowanych przez Fundację, spotkaniach online z psychologiem.
Największym, ostatnim przedsięwzięciem Fundacji był zakup i montaż windy, dzięki której nasi mieszkańcy mogą swobodnie zjechać do ogrodu.
Seniorzy mieszkający w naszym Domu brali udział w spotach i filmach promocyjnych organizacji, a przyjazd przedstawicieli zarządu był dla nas zawsze ogromnym wyróżnieniem.
Fundacja TV Puls „Pod Dębem” od początku swojej działalności uwrażliwia na los osób starszych, zachęca do kontaktów międzypokoleniowych, pamięta i dba o najstarszych mieszkańców naszego kraju.