Z radością informujemy, że otrzymaliśmy wyjątkowe wyróżnienie za program „Seniora chatka dla 4-latka”. Wyróżnienie zostało przyznane podczas 50. Konferencji PIKE w kategorii Działania CSR na XVIII Festiwalu o Nagrodę Tytanowego Oka 2023.

Problem samotności i izolacji społecznej wśród seniorów jest coraz bardziej powszechny, dlatego wymaga uwagi i działań.Z kolei wiele dzieci jest wychowywanych bez kontaktu z osobami starszymi – nie wiedzą, jak to jest mieć dziadków, którzy mieliby dla nich czas i uwagę.

Dlatego, we współpracy z Telewizją Puls, opracowaliśmy ten wyjątkowy, międzypokoleniowy projekt społeczny. „Seniora chatka dla 4-latka” jest czymś więcej niż programem telewizyjnym – jest niezwykle wzruszającym sposobem na pokonanie samotności osób starszych oraz na wychowywanie małych dzieci, ponieważ bliska relacja seniorów i dzieci jest najlepszą terapią dla jednych i drugich.

W program „Seniora Chatka dla 4-latka” włożyliśmy mnóstwo pracy, energii i serca. Razem z bohaterami programu – Seniorami oraz 4-latkami – spędziliśmy 6 niezwykłych tygodni. Robiliśmy wspólnie mnóstwo fantastycznych rzeczy, a po zakończonych zdjęciach nawiązały się między niektórymi bohaterami piękne przyjaźnie. Jeśli nasz program wpłynął na życie chociaż jednej osoby, zwrócił uwagę na to, jak ważny jest czas poświęcony dla drugiego człowieka, to dla nas powód do wielkiej radości. A otrzymane wyróżnienie to przypieczętowanie naszych starań. – Erin Dąbska,Prezes Fundacji „Pod Dębem”.